Ливорзил

Какво представлява екстрактът от бял трън?

Белият трън (Silybum marianum L.) е тревисто едногодишно до двугодишно растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Среща се в средиземноморската част на Европа, включително в България, до 1000 m надм. вис. Силибинин (INN), известен също като силибин (и двете от Silybum – родовото наименование на растението, от което се извлича), е основната активна съставка на силимарин, стандартизиран екстракт от бял трън, съдържащ смес от флавонолигнани, състояща се от силибинин, изосилибинин, силикристин, силидианин и други. Силимаринът, активната съставка на бял трън (Silybum marianum), има антиоксидантно, антивирусно и противовъзпалително действие. Помага при нарушения във функцията на черния дроб и жлъчния мехур, способства регенерацията на черния дроб и справянето му с различни видове отрови, попаднали в него.

Защо екстрактът от артишок е важен?

Артишокът (Cynara cardunculus) е вид многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сложноцветни. Екстрактът от артишок е богат източник на фенолни киселини, които включват комбинация от кафеоилхинова киселина и хлорогенна киселина, има ниско съдържание на мазнини и високи нива на минерали (калий, натрий и фосфор), витамин С, фибри, флавони, инулин и др. Тези съединения се отличават с няколко биологични активности. Добавките с артишок значително подобряват серумните нива на чернодробните ензими ALT и AST. Лутеолинът, едно от биоактивните флавоноидни съединения в артишока, влияе благоприятно върху липидния профил и спомага за понижаване серумните нива на LDL, TC и TG. Артишокът е богат на естествени антиоксиданти – цинарин и хлорогенна киселина, в комбинация с различни гликозиди, имат способността да поглъщат свободните радикали, предпазвайки хепатоцитите от вредното влияние на оксидативния стрес.

С какво се отличава екстрактът от глухарче?

Обикновеното глухарче, Taraxacum officinale, е многогодишно растение и се отглежда в много части на света, особено в регионите с умерен климат. Последните клинични и биологични проучвания върху лечебните части на растението глухарче (корени, листа и цветове) показват неговите уникални свойства за облекчаване на диспепсия (лошо храносмилане), нарушения на жлъчните пътища, дисфункции на далака и черния дроб и възпалителни заболявания поради високото съдържание на биоактивни молекули. Фармакологичните свойства на глухарчето се дължат на високите нива на тараксастерол, фенолни киселини (напр. хлорогенова киселина, цикоринова киселина, кафеоилхинова киселина киселина, р-кумарова киселина, ферулинова киселина и синапинова киселина), флавоноиди и сесквитерпенови лактони, които главно допринасят за намаляване нивата на триглицеридите и холестерола, за антибактериалните, противогъбичните, антиоксидантните и антивирусните действия. Освен това, хепатопротективните ефекти на растението глухарче са докладвани при хора и животни.

Какво представлява екстрактът от джинджифил?

Джинджифилът (Z. officinale) има многобройни ползи за здравето. Принадлежи към семейство Zingiberaceae и е тясно свързано с куркума, кардамон и галангал. Коренището (подземната част на стъблото) е най-често използваната част от растението. Той присъства в много рецепти, както и в преработени храни, хранителни добавки и козметика.

Фитохимичните изследвания показват, че коренището на джинджифила съдържа голямо разнообразие от биологично активни съединения, които придават полезни свойства. Z. officinale притежава етерични масла, фенолни съединения, флавоноиди, въглехидрати, протеини, алкалоиди, гликозиди, сапонини, стероиди, терпеноиди и танин като основни фитохимични групи.

Уникалният аромат и вкус на джинджифила идват от неговите естествени масла, най-важното от които е гингеролът. Gingerol е основното биоактивно съединение в джинджифила и е отговорно за многото му полезни свойства.

Джинджифилът и неговите метаболити са признати за мощни антиоксиданти поради способността им да инхибират окисляването на различни свободни радикали и производството на азотен оксид. Консумацията на джинджифил значително намалява триглицеридите и LDL холестерола, като същевременно повишава HDL холестерола. Джинджифилът и неговите съставки играят важна роля в защитата на черния дроб.

Какво представлява екстрактът от черен пипер?

Черният пипер е една от най-често използваните подправки в света. Произвежда се чрез смилане на зърна черен пипер, които са сушени плодове от лозата Piper nigrum. Има остър и леко пикантен вкус, който върви добре с много ястия. Но черният пипер е нещо повече от основна съставка в кухнята. Считан е за „краля на подправките“ и е използван в древната аюрведическа медицина от хиляди години поради високата си концентрация на мощни, полезни растителни съединения.

Пиперинът (получаван от пречистен екстракт от плодове на черен пипер) е естествен алкалоид, който има мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие и наред с това подкрепя изгарянето на мазнините, като засилва термогенезата и блокира формирането на нови мастни клетки. Смята се, че черният пипер и пиперинът намаляват нивата на холестерола в кръвта, включително LDL (лошия) холестерол.

Освен тези съставки, във формулата на ЛИВОРЗИЛ присъстват още:

  • Холин – допринася за нормалния липиден метаболизъм и поддържането на нормалната функция на черния дроб
  • Витамин Е – мастно разтворим витамин, представляващ важен антиоксидант. В природата съществуват осем различни изомера, които се отличават по своята биологична активност и функция за организма. Като антиоксидант той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти и оксидативен стрес.
  • Цинк и селен – микроелементи, които предпазват от оксидативния стрес. Цинкът е кофактор на различни ензими, които участват в метаболизма на протеини, въглехидрати и липиди, както и на нуклеинови киселини: алкохол дехидрогеназа, супероксиддисмутаза, ДНК полимераза, РНК полимераза, алкални фосфатази, карбоксипептидаза и др.

ЛИВОРЗИЛиновативната формула за черния дроб

Подпомага поддържането на нормална чернодробна функция

Начинът на живот оказва значително влияние върху функионирането на черния дроб, като един от най-уязвимите органи. Благодарение на активните си съставки, ЛИВОРЗИЛ предпазва чернодробния паренхим от увреждане и значително подобрява серумните нива на чернодробните ензими ALT и AST.

Спомага за намаляване на оксидативния стрес

Богатият комплекс от мощни антиоксидантни съединения в ЛИВОРЗИЛ помага за неутрализирането на свободните радикали в организма – молекули, които са продукт на нормалния метаболизъм, но допринасят за риск от хронични заболявания, ако нивата в тялото станат твърде високи.

Благоприятства поддържането на нормални концентрации на холестерол в кръвта

Високият холестерол в кръвта е свързан с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, които са водещата причина за смъртност в световен мащаб. ЛИВОРЗИЛ помага за намаляване нивата на триглицеридите и LDL холестерола, които са ключови рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, като същевременно спомага за повишаване на HDL холестерола („добрия холестерол“)

Състав:

Съставка Количество в 2 капсули % от ХРС
Стандартизиран сух екстракт от артишок (Cynara cardunculus), от който
– хлорогенна киселина
– кафеоилхинова киселина
350 мг

не по-малко от 14 мг
не по-малко от 20 мг

**
Холин 80 мг **
Стандартизиран сух екстракт от бял трън (Silybum marianum), от който
– силимарин
160 мг

не по-малко от 80 мг

**
Сух екстракто от глухарче (Taraxacum officinale) 80 мг **
Стандартизиран сух екстракт от джинджифил (Zingiber officinalis), от който
– гингерол
20 мг

1 мг

**
Стандартизиран сух екстракт от черен пипер (Piper nigrum), от който
– пиперин
10 мг

9.5 мг

**
Витамин Е (all-rac-α-Tocopheryl Acetate) 12 мг α-TE 100%
Цинк 10 мг 100%
Селен 110 мкг 100%

* хранителни референтни стойности, съгласно Регламент (ЕС) 1169/2011

**няма определени хранителни референтни стойности

Съдържа още: дехидратиран царевичен сироп, холин битартарат, малтодекстрин, модифицирано хранително нишесте, колоидален силициев диоксид,  цинков оксид, натриев селенит, калциев карбонат, микрокристална целулоза,  хипромелоза, естествен оцветител хлорофилин Е141 II